Posts

Showing posts from March, 2017

Krik2

Baking time

Image
Salam readers, Cubaan kali pertama buat kek dalam sejarah hidup oven tefal. Nama kek ni dirahsiakan sebab end of the process, kek tak menjadi. So, tak ada maknanya nak kongsi resepi ke apa kat sini. Haha.
Cumanya nak kongsi bertapa seronoknya perasaan buat kek, Yes, someone told me buat kek ni satu aktiviti yang boleh releasekan tension. Hmm, memang boleh releasekan tension bila kek menjadi...kek jadi gebus gebas. Tapi bila kek tak menjadi, rasanya lagi menambahkan tension. Hoho.
~harapan~ ~selamat di masukkan~ ~co-pilot sentiasa disisi~ ni puncanya kek x jadi,haha ~cubaan failed~
Walaupun percubaan kali pertama tak percaya, kita masih bersemangat nak buat lagi. Suspect kek ni tak menjadi sebab terlebih bahan kot. Sebab kita main sukat dan pandai-pandai sendiri. 😝

Casserole Direct fire - Menang Glassware

Image
Salam readers, Berhujung minggu bersama famili semestinya buat aktiviti makan. So, minggu ni kita masak-masak untuk famili buat menu bihun sup veggie. Sup yang banyak sayur dan kurangkan kolestrol. Nak masaknya mudah sangat....semudah 1, 2, 3 je. Pejam mata pun dah siap. Celik mata semua dah terhidang atas meja. πŸ˜† Tapi entry kali ni bukan nk share resepi pun,(google pn da berlambak pasal resepi).

Kali ni nak cerita pasal Casserole Direct Fire. Dalam erti kata lain, kita masak pakai periuk glass, direct on fire. Jangan risau, glass ni memang tahan api. Dari dulu lagi memang koleksi ni dah jadi idaman kalbu kita. Nampak macam best orang pakai. Bila pakai sendiri, suka sangat2. Kalau masak benda berkuah memang sangat senang, dah masak terus hidang ke meja. Tak perlu nk transfer masuk mangkuk ke apa. Kan da jimat basuh pinggan kat situ πŸ˜€. Sekarang tengah promosi menang glassware sampai hujung bulan Mac. Harga dalam lebih kurang seratus lebih. Tapi masa beli hari tu masa promosi kan, me…

Sushi oh sushi

Image
Salam readers, Tengok gambar kat bawah ni lama-lama terasa lapar pulak. Makan sushi ni bukan selalu tapi bila sekali makan maunya sampai 10 pinggan order. haaa... Kali ini jalan-jalan cari makan di Sushi king pulak. Kita review sikit jenis sushi yang kita makan ni ye. Gambar kat bawah ni hidangan yang baru saja terhidang dan sempat di snap. Ada lagi beberapa yang lain, tapi dah selamat dalam perut 😏
Sushi inari, sushi nigiri, sushi tobikko
Paling sedap ikut lidah kita ni, sushi nigiri dan tobikko. Yang inari tu hubby yang suka. So ,ikut lidah memasing. Side dish ada tambah sup miso. Rasanya tak boleh nak telan. Cannot go. πŸ™ˆ
Ok, itu saja....tadaaa...

Breakfast kimchi

Image
μ•ˆλ…•ν•˜μ„Έμš” ( Annyeong haseyo )....πŸ˜™ Sarapan dulu ya. Berangan ala-ala kat korea. Mulakan hari mu dengan kimchiiiiii....
#kalguksu #kimchi



Join contest

Image
Salam readers... Can u guess who's in the magazine?πŸ‘‡πŸ»
Hehe...ini boleh simpan smp maira besar. Sorry, mama yang excited lebih. 😻

Kitchenware murah!!!

Image
Salam readers, jom cuci mata jap barang-barang kegunaan dapur. Koleksi glassware dan tupperware tahap mampu milik. Sesiapa yang ada hobi mengumpul barang-barang mcm saya boleh join da club....πŸ‘
Murah giler dan berbaloi-baloi. Just nak share kalau ada yang berminat boleh 'riki-riki' dengan saya. Boleh buat untuk persiapan raya nanti. Ahakss...
 #baranguntuktetamu #raya2017 
(Gambar dikatalog ni tak berapa jelas. Harap maklum)