Posts

Showing posts from June, 2017

Krik2

Thomas and friend review

Image
Salam readers,

Entri for fun😬... balik dari kerja tadi, terus masuk dapur bersilat. Masak memasak untuk hidangan berbuka. Siap berbuka, solat dan sebagainya baru boleh rehat. Belum sempat rehat, Hamza dah ajak teman dia main, so spent masa sekejap teman dia main ngan toys. Walaupun badan penat, rasa nak rehat kena gagahkan juga melayan karenah sang hero ni. Setiap hari dia kat taska...dah nak malam baru jumpa mama and papa πŸ˜‘. Kesian....
Ni antara toys yang dia suka main. Thomas and friends... Hari-hari dia duk main bende ni tanpa jemu.

Hilangkan parut - Azanis Scar Serum

Image
Salam readers,Untuk perkongsian bersama. Produk ni bagus sangat bagi sesiapa yang ada masalah nak hilangkan parut kene minyak panas/air panas/wap panas dan lain-lain yang sama waktu dengannya. Yang ada masalah parut jerawat pun boleh cuba. Saya bukanlah pengedar produk ni ye, tapi nak kongsi kesan lepas pakai produk ni selama 3 minggu. Alhamdulillah, dengan izin Allah hasilnya boleh memudarkan parut yang terkena wap panas.Nak pakai produk ni kena pastikan tempat terkena kecelakaan tu dah betul-betul kering atau dah hilang rasa pedih tu tau!Dalam masa 2-3 minggu kulit yang mati tu akan kering dan menggelupas keluar. Nak beli produk ni boleh cari dekat online Lazada/11street. Harga dalam RM60 je sebotol.



Ease Fasting Discomfort

Image
Salam readers,

perkongsian yang menarik untuk semua. Bulan puasa kena jaga permakanan ye. Sekiranya ada yang mengalami masalah-masalah seperti berikut bolehlah mendapatkan petua-petua yang disyorkan oleh shaklee ni.

1. Pedih ulu hati


2. Sembelit


3. Keletihan


4. Sakit kepala


5. Penyahidratan (Kurang air)


6. Obesiti (berat berlebihan)


Shaklee: 3:2:2:2 Personalized Plan

Image
Salam readers,

hari ni nak berkongsi pula cara permakanan dengan pelan no 2.😊Pelan ni adalah pilihan pengguna shaklee yang dah biasa dengan vitamin-vitamin shaklee ni.

Pelan ni dinamakan The Shaklee 3:2:2:2 Personalized Plan. Pelan ni mudah je, sayur + buah-buahan + Protein + Karbohidrat. Sebab tu nak diet ni tak semestinya stop terus makan. Cuma kaedah pengambilan makanan tu kene berdisiplin. Kalau ikut pelan ni, semuanya sangat seimbang. Sayur, buah, protein dan karbo semua ada. So, dalam sehari hidangan untuk kita makan adalah mengikut nisbah berikut:

3 - sayur-sayuran
2 - buah-buahan
2 - protein
2 - karbohidrat

Kuantiti setiap hidangan boleh rujuk dalam gambar ni. Kalau agak-agak lupa tu, simpan je dalam hp nanti boleh buat rujukan bila-bila masa.





7-DAY MEAL PLAN

Image
Salam readers,

Untuk entree kali ni, kesinambungan dari entree sebelumnya ye!

Pelan permakanan 7 hari ni adalah disyorkan oleh Shaklee. Bagi mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan set detox Shaklee, boleh cuba ye!πŸ˜‰

Ada 7 meal yang dicadangkan maksudnya dari hari pertama sehingga ke hari ke-7. Cukup satu minggu (Isnin - Ahad). Boleh mula dari mana-mana hari pun, asalkan lengkap satu minggu. 😚

Ok, here we go!








Ramadhan 7-Day Detox Meal Plan

Image
Salam readers,

Hari ni nak berkongsi tentang permakanan lagi. πŸ˜‰
Sempena bulan Ramadhan ni perkara yang sangat dituntut Islam adalah banyakkan beribadat dan melakukan kerja-kerja amal. Banyakkan bersedekah, berbuat baik, jaga mata, jaga telinga, jaga mulut dan jaga hati. Fikir yang baik-baik, sangka yang baik-baik jadi inshallah hasil yang kita perolehi juga akan dapat yang baik juga. Yang penting kekalkan aura positif!πŸ˜‰

Pasal bab makan, janganlah banyak membazir. Makanlah untuk sekadar alas perut dan memberi tenaga untuk waktu siang. So, bulan Ramadhan ni memang sesuai sangat untuk kita semua ni control cara permakanan tu. Walaupun puasa, berat badan masih macam tu juga...ada pulak kes berat badan naik masa puasa😬
Sebenarnya ramai je yang kat luar sana tu bercita-cita nak diet secara sihat tapi GAGAL!

Kenapa yee?
.....
.....
.....

Faktor utamanya: tak ikut peraturan yang betul.

Diet secara sihat bukan tak boleh makan...boleh makan ye. Dengan syarat makanan yang kita makan tu kene …

Health Recipes with ESP Shaklee

Image
Salam readers,

hari ni nak berkongsi resipi sihat bersama ESP Mixed Soy Protein Powder with Vanilla Flavour. Ermm...nak sihat kena ikut betul-betul kaedah makan/peraturannya. Tak susah pun peraturannya, iaitu makan makanan berkhasiat. Elakkan junk food, minuman berkarbonat, makanan masin, manis dan sebagainya.
So, resipi for those yang sedang menjaga diet  dan nak sihat sila follow kat bawah ni:


Selamat mencuba!